Oikea sisältö. Oikea paikka.

Case: Pro Finlandia

Kansallisarkiston ja Editan yhteistyönä julkistettiin 2.12.2014  teos Pro Finlandia. Suomen tie itsenäisyyteen. Näkökulma: Ranska ja Italia

Teos on luovutettu Tasavallan presidentille, Ranskan suurlähettiläs Serge Mosturalle ja Italian suurlähettiläs Giorgio Visettille, luovuttajina Arkistolaitoksen pääjohtaja Jussi Nuorteva ja Editan asiakasjohtaja Raimo Savolainen.

 

Teos on ensimmäinen oheisjulkaisu neljän näyttelyn sarjasta, joka esittelee millaisena Suomi, suomalaiset ja Suomen pyrkimykset näyttäytyivät muiden eurooppalaisten maiden silmin Suomen itsenäistymiskehityksessä. Teos luovutettiin näyttelysarjan avaajalle tasavallan presidentti Sauli Niinistölle. 

Näyttelysarjan ja siihen liittyvien teosten seuraavat näkökulmat ovat vuonna 2015  Saksa, Itävalta-Unkari ja Iso-Britannia, vuonna 2016 Pohjoismaat ja vuonna 2017 Venäjä.

Suomi-kuvan rakentumiselle on keskeistä miten ulkovallat suhtautuivat uuteen valtioon sen pyrkiessä saamaan tunnuksen itsenäisyydelleen. Asiantuntija-artikkeleissa arvioidaan Pariisin suomalaisen taiteilijayhteisön, tieteellisten yhteyksien, oman kansallisen hallinnon, maailmannäyttelyiden, vuonna 1899 kootun kulttuuriadressin Pro Finlandian vaikutusta Suomi-kuvan muotoutumiseen.

Näyttelysarja ja teos liittyvät Suomen sataa itsenäisyyden vuotta juhlistavaan ”Suomi 100” –hankkeeseen.